24.05.2023.

Jeste li znali da se do 2050. godine predviđa da će otprilike 50% svjetske populacije – ili 5 milijardi ljudi razviti kratkovidnost?

Bilo da se radi o korištenju tableta, računala ili čitanja i pisanja, djeca se puno više vremena fokusiraju na stvari ispred sebe nego što provode vrijeme na otvorenome. Ova promjena u ponašanju vodi k tome da vrlo veliki broj djece u novije vrijeme razvija miopiju ili kratkovidnost. U 2020. godini, preko trećine svjetske populacije je bilo kratkovidno, što je vrlo veliki porast u samo zadnjih 20 godina.

Rodenstock MyCon naočalne leće kreirane su da korigiraju i usporavaju rast miopije kod djece dok osiguravaju oštar vid.

Standardne jednojakosne leće korigiraju kratkovidnost, stvarajući oštru sliku. Međutim, način na koji to rade uzrokuju da svjetlost u periferiji pada iza mrežnice. To znači da standardne jednojakosne leće nisu dizajnirane da kontroliraju produljavanje oka, a time i napredak miopije. Kod neke djece njihove oči se pokušavaju prilagoditi i još više rasti, što uzrokuje da kratkovidnost još više napreduje.

MyCon leće korigiraju miopiju dok ujedno i drže pod kontrolom produljenje oka, usporavajući progresiju kratkovidnosti. Specijalni dizajn leće osigurava područje oštrog fokusa i drži pod kontrolom nekontrolirani razvoj miopije. S MyCon lećama, svjetlo na periferiji se lomi i pada točno ispred mrežnice, usporavajući produljenje oka, ključni aspekt održavanja dječjeg vida zdravim.

Ako oko naraste samo 1 mm predugo, to će rezultirati sa refrakcijskom greškom od približno -3,0 dioptrije, što znači da je ključno usporiti izduživanje oka kako bi se održao dječji vid.

U Rodenstocku uvijek teže stvoriti najoštriji mogući vid i ugodnost nošenja naočala, pogotovo za djecu. Zbog toga su u dizajniranju periferna područja defokusa u MyCon lećama smještena sa strane leće. Ovdje najviše usporavaju napredovanje miopije, ostavljajući glavne vidne zone leće neometane, stvarajući oštar vid. Neovisna klinička studija koja ispituje razvoj kratkovidnosti kod djece* u razdoblju od 5 godina pokazala je da su leće za kontrolu miopije izgrađene na principima Rodenstock MyCon-a smanjile napredak kratkovidnosti do 40%.

Znate li da ako je jedan od roditelja kratkovidan, djetetov rizik od razvoja kratkovidnosti je povećan? Rizik je još veći ako su oba roditelja kratkovidna.  Umjesto standardnih leća za vid, Rodenstock MyCon leće sprečavaju napredak kratkovidnosti i štite buduće zdravlje očiju za bilo koje dijete s bilo kojom razinom kratkovidnosti.

Ako se pronalazite u navedenoj situaciji možda je vrijeme da saznate više o MyCon naočalnim lećama i odaberete najbolje za vid svoje djece, obratite nam se za više informacija i rado ćemo vam pomoći u tome.