Svi nosioci kontaktnih leća sigurno su se barem jednom našli u situaciji da su malo ‘produžili’ period nošenja kontaktnih leća, usprkos preporukama proizvođača. Nije bilo loših simptoma pa su to možda napravili ponovno. No, što time riskiraju?

Česte su zabune oko toga što znači raspored zamjene, a što raspored nošenja kontaktnih leća:

Raspored nošenja kontaktnih leća odnosi se na to koliko dugo nosite kontaktne leće prije nego ih izvadite iz očiju. Air Optix Aqua mjesečne kontaktne leće sastavljene su od silikon hidrogela, materijala koji propušta i do pet puta više kisika do rožnice i na taj način se mogu nositi cijeli dan (od stavljanja u jutro do skidanja na večer) uz maksimalnu udobnost.

Raspored zamjene kontaktnih leća odnosi se na to koliko često bacate stari par i uzimate novi par leća, odnosno jesu li jednodnevne ili mjesečne. Jednodnevne kontaktne leće mijenjaju se svaki dan. Nakon nošenja bacaju se i nikako nije preporučljivo da njih tretirate kao mjesečne pa ih čistite i čuvate kako biste ih mogli ponovno nositi. Mjesečne kontaktne leće mijenjaju se svakih mjesec dana. Ako ste ih kojim slučajem ipak nosili duže od preporučenog, ne morate odmah iskusiti simptome povezane s tim. No, dužim nošenjem od preporučenog riskirate ozbiljne infekcije, kojima oko postaje podložnije jer svaka leća koja se nosi dulje od preporučenog gubi svoja svojstva koja je imala, te se lipidi, proteini i kalcij sve više talože na njima i ne mogu se očistiti.

Da bi nošenje punih mjesec dana bilo ugodno i bez nadražujućih simptoma u očima, jako je važna njega kontaktnih leća, tj. redovito (nakon svakog nošenja) čišćenje i čuvanje kontaktnih leća u za to predviđenim posudicama i tekućini. Također je veoma bitno za obje vrste kontaktnih leća (mjesečne i dnevne) pravilno stavljanje i skidanje te sama priprema, koja se odnosi na obavezno pranje ruku prije stavljanja i skidanja. Na taj način će se maksimalno smanjiti mogućnost pojave neželjenih simptoma kao što su crvenilo, peckanje, i sl.

Dakle, pridržavajte se pravila proizvođača o rasporedu zamjene kontaktnih leća i pravilno ih čuvajte i čistite kako biste imali zdrave oči. Za sva pitanja i savjete obratite se stručnom osoblju u našim optikama.